Antikorruption – big bang-ansatsen

Bo Rothstein

Sammanfattning


Åtgärder mot korruption har hamnat allt högre på den internationella dagordningen för ekonomisk utveckling. I den här artikeln kritiserar Bo Rothstein den dominerande antikorruptionspolitiken som utifrån idéer om ”god samhällsstyrning” försöker inleda inkrementella förändringsprocesser. Med hjälp av spelteori och institutionella teorier om villkoren för kollektiv handling visar han hur denna politik underskattar de institutionella hindren för en sådan enkel inkrementell förändring i genomkorrumperade samhällen. Föreskrivna punktinsatser kan i stället få motsatt effekt när de utlovade förändringarna uteblir. Vad som krävs för att verkligen få bukt med systemisk korruption är inget mindre än en big bang-ansats, en genomgripande förändring av de grundläggande handlingsmönstren i ett samhälle. Genom att titta närmare på hur Sverige kom till rätta med en grasserande korruption under 1800-talet framhåller Rothstein de indirekta positiva effekter som uppnåddes med ett allmänt program för att implementera universalism och opartiskhet i alla led i statsförvaltningen.

Publiceringshistorik: Originalpublicering. Artikeln är en översättning och bearbetning för svensk publik av manus skrivet på engelska.

(Publicerad 2 september 2013)

Förslag på källangivelse: Rothstein, Bo (2013) ”Antikorruption – big bang-ansatsen”, i Arkiv. Tidskrift för samhällsanalys, nr 1, s. 7–36. DOI: http://dx.doi.org/10.13068/2000-6217.1.1


Nyckelord


korruption; god samhällsstyrning; opartiskhet; statsförvaltning; effektiva institutioner; Sverige

Fulltext: PDF HTMLArkiv. Tidskrift för samhällsanalys | DOI: https://doi.org/10.13068/2000-6217 (beständig länk)

ISSN: 2000-6217 (elektronisk resurs) | ISSN: 2000-6225 (tryck)

Ansvarig utgivare och chefredaktör: Sven Hort | Kontaktuppgifter

Tidskriften Arkiv använder en upphovsrättslicens från Creative Commons: Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 3.0 Unported (CC BY-NC-ND 3.0).

Den här webbplatsen använder kakor (cookies) och statistikverktyget Google Analytics. Genom att göra inställningar i webbläsaren kan du neka webbplatsen att lämna en webbkaka och göra dig anonym för Google. Det kan innebära att vissa tjänster inte fungerar. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om våra dataskyddsriktlinjer.

 

Logga in