Vem ska sköta hemarbetet? Hushållstjänsternas betydelse för upprätthållandet av mellanskiktens livsmönster och könsarbetsdelning

Ellinor Platzer

Sammanfattning


I sin avhandling Från folkhem till karriärhushåll från 2007 ger Ellinor Platzer en översikt över hur kvinnor under olika tidsperioder har förenat förvärvsarbete med hushållsarbete och familjeliv. I den här artikeln (kapitel 4 i boken) redovisar Platzer en studie från början av 2000-talet där hon tittar närmare på vad som kännetecknar de familjer som köper hushållstjänster, hur de beskriver sina erfarenheter och hur de ser på de anställda. Särskilt fokus ligger på relationen mellan hushållstjänster och jämställdhet: Platzer analyserar hur jämställdhetsidealen och könsarbetsdelningen ser ut i familjerna och vad köpet av hushållstjänster får för betydelse för jämställdheten. Fram träder en tydlig bild av vad familjerna anser vara ”lämplig arbetskraft” och hur det hänger samman med hushållsarbetarens etniska tillhörighet. Det visar sig också att behovet av kontroll över det utförda arbetet för många uppväger de risker som finns med informella och ”svarta” arrangemang.

Publiceringshistorik: Utdrag (kapitel 4) ur Ellinor Platzers avhandling Från folkhem till karriärhushåll. Den nya husliga arbetsdelningen, Arkiv förlag 2007.

(Publicerad 13 december 2013)

Förslag på källangivelse: Platzer, Ellinor (2013) ”Vem ska sköta hemarbetet? Hushållstjänsternas betydelse för upprätthållandet av mellanskiktens livsmönster och könsarbetsdelning”, i Arkiv. Tidskrift för samhällsanalys, nr 1, s. 37–59. DOI: http://dx.doi.org/10.13068/2000-6217.1.2


Nyckelord


jämställdhet; könsarbetsdelning; hushållsarbete; hushållsnära tjänster; städhjälp; au pair; etnicitet; svartarbete

Fulltext: PDF HTMLArkiv. Tidskrift för samhällsanalys | DOI: https://doi.org/10.13068/2000-6217 (beständig länk)

ISSN: 2000-6217 (elektronisk resurs) | ISSN: 2000-6225 (tryck)

Ansvarig utgivare och chefredaktör: Sven Hort | Kontaktuppgifter

Tidskriften Arkiv använder en upphovsrättslicens från Creative Commons: Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 3.0 Unported (CC BY-NC-ND 3.0).

Den här webbplatsen använder kakor (cookies) och statistikverktyget Google Analytics. Genom att göra inställningar i webbläsaren kan du neka webbplatsen att lämna en webbkaka och göra dig anonym för Google. Det kan innebära att vissa tjänster inte fungerar. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om våra dataskyddsriktlinjer.

 

Logga in