Från idé till organisatoriskt nätverk. Föreningslivets förändring och förtätning i Hovmantorp

Jessica Hansen

Sammanfattning


Jessica Hansen disputerade 2011 med avhandlingen ”Så fixade vi Allhallen” där hon följer resursmobiliseringen i ett lokalsamhälle för att kunna bygga en allaktivitetshall. Det kapitel (kapitel 3 i boken) som vi nu publicerar som en fristående artikel fokuserar på hur själva den organisatoriska processen såg ut, hur föreningslivet i den småländska orten Hovmantorp förändrades och förtätades under resans gång, från att idén föddes 1999 till ett klubbat beslut i kommunfullmäktige i Lessebo kommun den 28 november 2005. Hansen beskriver en process där de engagerade individerna har kunnat utnyttja och bygga vidare på sina befintliga organisationstillhörigheter när de mobiliserat sina nätverk, grupperat och omgrupperat sig och skapat en helt ny organisation. Det handlar om förutsättningarna för kollektivt handlande, om hur allianser byggs och potentiellt motstånd organiseras bort.

Publiceringshistorik: Utdrag (kapitel 3) ur Jessica Hansens avhandling ”Så fixade vi Allhallen”. Resursmobilisering och organisationsförtätning i ett lokalsamhälle, Arkiv förlag 2011.

(Publicerad 13 december 2013)

Förslag på källangivelse: Hansen, Jessica (2013) ”Från idé till organisatoriskt nätverk. Föreningslivets förändring och förtätning i Hovmantorp”, i Arkiv. Tidskrift för samhällsanalys, nr 1, s. 61–85. DOI: http://dx.doi.org/10.13068/2000-6217.1.3


Nyckelord


resursmobilisering; organisationsförtätning; organisatoriskt fält; kollektivt handlande; civilt samhälle

Fulltext: PDF HTMLArkiv. Tidskrift för samhällsanalys | DOI: https://doi.org/10.13068/2000-6217 (beständig länk)

ISSN: 2000-6217 (elektronisk resurs) | ISSN: 2000-6225 (tryck)

Ansvarig utgivare och chefredaktör: Sven Hort | Kontaktuppgifter

Tidskriften Arkiv använder en upphovsrättslicens från Creative Commons: Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 3.0 Unported (CC BY-NC-ND 3.0).

Den här webbplatsen använder kakor (cookies) och statistikverktyget Google Analytics. Genom att göra inställningar i webbläsaren kan du neka webbplatsen att lämna en webbkaka och göra dig anonym för Google. Det kan innebära att vissa tjänster inte fungerar. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om våra dataskyddsriktlinjer.

 

Logga in