Skolning i sexuell egenmakt. Unga svenska kvinnors berättelser om tillfälligt sex

Michael Tholander, Ninni Tour

Sammanfattning


Mer än var tredje ung kvinna i Sverige uppger sig ha haft en tillfällig sexuell förbindelse under det senaste året. I den här studien fokuserar Michael Tholander och Ninni Tour på fyra unga kvinnors berättelser om sina egna upplevelser av tillfälligt sex. Analyserna bygger på en fenomenologisk ansats och visar på erfarenheter som ofta framställs i negativ dager. Bristfällig kommunikation, maktobalans och otillfredsställande sex beskrivs som vanliga problem, särskilt i relation till händelser i unga år. Samtidigt menar deltagarna att dessa problem fått dem att förändra sitt sätt att tänka, känna och handla i relation till sex, vilket indikerar att unga kvinnors tidiga sexuella upplevelser har en viktig socialiserande funktion. Om deltagarnas egna perspektiv accepteras är det således rimligt att förstå sexuell egenmakt som något som inte enbart etableras genom sekundära källor, såsom sexualundervisning, media eller vänner, utan som också växer fram genom individuellt färgade, erfarenhetsbaserade utvecklingsprocesser.

Publiceringshistorik: Originalpublicering.

(Publicerad 29 juni 2022)

Förslag på källangivelse: Tholander, Michael & Ninni Tour (2022) ”Skolning i sexuell egenmakt. Unga svenska kvinnors berättelser om tillfälligt sex”, i Arkiv. Tidskrift för samhällsanalys, nr 14, s. 7–32. https://doi.org/10.13068/2000-6217.14.1


Nyckelord


fenomenologi; sexuell demokrati; sexuell egenmakt; sexuell socialisation; tillfälligt sex

Fulltext: PDFArkiv. Tidskrift för samhällsanalys | DOI: https://doi.org/10.13068/2000-6217 (beständig länk)

ISSN: 2000-6217 (elektronisk resurs) | ISSN: 2000-6225 (tryck)

Ansvarig utgivare och chefredaktör: Sven Hort | Kontaktuppgifter

Tidskriften Arkiv använder en upphovsrättslicens från Creative Commons: Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 3.0 Unported (CC BY-NC-ND 3.0).

Den här webbplatsen använder kakor (cookies) och statistikverktyget Google Analytics. Genom att göra inställningar i webbläsaren kan du neka webbplatsen att lämna en webbkaka och göra dig anonym för Google. Det kan innebära att vissa tjänster inte fungerar. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om våra dataskyddsriktlinjer.

 

Logga in