Vetenskap och ideologi. Kommunismens reaktion på genetiken

Bengt Olle Bengtsson

Sammanfattning


I en kommande bok på engelska tar sig den erfarne genetikern Bengt Olle Bengtsson an hur förhållandet mellan den vetenskap han representerar och de viktigaste politiska ideologierna har gestaltat sig över tid. Hur konservatism, liberalism, kommunism, nazism och socialdemokrati har reagerat på de omvälvande genetiska forskningsresultat som sedan år 1900 ofta placerat sig i centrum för samhällsdebatten. Vi publicerar här en översatt och lätt reviderad version av kapitlet om kommunismens spända relation till genetiken. Från en inledande nyfikenhet, om än tvekande, till det fullständiga avståndstagandet när lysenkoismen, stalinismens egen ovetenskapliga ärftlighetslära, ersatte genetiken i Sovjetunionen. Bengtsson uppmärksammar här särskilt den skadliga effekt lysenkoismen fick på den genetiska vetenskapens egen utveckling. Sist i artikeln möter vi också ett tidigt exempel på övergången från en vänsterideologisk ståndpunkt till ekologism.

Publiceringshistorik: Originalpublicering.

(Publicerad 20 december 2022)

Förslag på källangivelse: Bengtsson, Bengt Olle (2022) ”Vetenskap och ideologi. Kommunismens reaktion på genetiken”, i Arkiv. Tidskrift för samhällsanalys, nr 14, s. 53–88. https://doi.org/10.13068/2000-6217.14.3


Nyckelord


genetik; ideologi; kommunism; lysenkoism; Sovjetunionen; H. J. Muller; T. Lysenko

Fulltext: PDFArkiv. Tidskrift för samhällsanalys | DOI: https://doi.org/10.13068/2000-6217 (beständig länk)

ISSN: 2000-6217 (elektronisk resurs) | ISSN: 2000-6225 (tryck)

Ansvarig utgivare och chefredaktör: Sven Hort | Kontaktuppgifter

Tidskriften Arkiv använder en upphovsrättslicens från Creative Commons: Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 3.0 Unported (CC BY-NC-ND 3.0).

Den här webbplatsen använder kakor (cookies) och statistikverktyget Google Analytics. Genom att göra inställningar i webbläsaren kan du neka webbplatsen att lämna en webbkaka och göra dig anonym för Google. Det kan innebära att vissa tjänster inte fungerar. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om våra dataskyddsriktlinjer.

 

Logga in