Världen och vänstern

Göran Therborn

Sammanfattning


Göran Therborn tar i denna artikel ett helhetsgrepp på världen och vänstern av idag och jämför det nya seklet med det föregående. 1900-talet formades av två stora systemdialektiker, industrikapitalismen och den kapitalistiska kolonialismen, som i all sin förödelse ändå stärkte sina utsugna delar så att arbetarrörelsen och de koloniala befrielserörelserna kunde bana väg för historiska mänskliga framsteg i levnadsstandard, förväntad livslängd, demokrati, frihet, könsemancipation och avkolonisering. 2000-talet ser betydligt dystrare ut med anhopande katastrofer och utan någon dialektisk riktning ens för den elementära mänskliga utvecklingen. Med detta som utgångspunkt försöker Therborn förstå förutsättningarna för det tjugoförsta århundradets nya mångfasetterade vänster och dess nyskapande svar på de stora utmaningar vi står inför: den hotande klimatkatastrofen, världens nya imperialistiska geopolitik och den bottenlösa ekonomiska ojämlikheten inom en alltmer sammankopplad mänsklighet. Vilka är framtidsutsikterna för vänsterns idéer?

Publiceringshistorik: Översättning av artikeln ”The world and the left” i New Left Review, nr 137 (2022).

(Publicerad 21 juni 2023)

Förslag på källangivelse: Therborn, Göran (2023) ”Världen och vänstern”, i Arkiv. Tidskrift för samhällsanalys, nr 15, s. 7–66. https://doi.org/10.13068/2000-6217.15.1


Nyckelord


vänstern; arbetarrörelsen; socialism; dialektik; kapitalism; kolonialism; klimatförändringar; geopolitik; ojämlikhet

Fulltext: PDFArkiv. Tidskrift för samhällsanalys | DOI: https://doi.org/10.13068/2000-6217 (beständig länk)

ISSN: 2000-6217 (elektronisk resurs) | ISSN: 2000-6225 (tryck)

Ansvarig utgivare och chefredaktör: Sven Hort | Kontaktuppgifter

Tidskriften Arkiv använder en upphovsrättslicens från Creative Commons: Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 3.0 Unported (CC BY-NC-ND 3.0).

Den här webbplatsen använder kakor (cookies) och statistikverktyget Google Analytics. Genom att göra inställningar i webbläsaren kan du neka webbplatsen att lämna en webbkaka och göra dig anonym för Google. Det kan innebära att vissa tjänster inte fungerar. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om våra dataskyddsriktlinjer.

 

Logga in