Den auktoritära personligheten

Anders Ramsay

Sammanfattning


Anders Ramsays artikel är en grundlig genomgång av boken The Authoritarian Personality och det forskningsprojekt, Studies in Prejudice, som den var en del av. Han tecknar bakgrunden i hur Max Horkheimers Institut für Sozialforschung, i exil i USA under andra världskriget med pengar från American Jewish Committee och tillsammans med andra forskargrupper i det nya landet, utarbetade och genomförde ett stort forskningsprogram om antisemitism, fördomar och auktoritära böjelser. Allt för att kartlägga den mentalitet som utgjort en förutsättning för fascismens framgångar på den europeiska kontinenten – förutsättningar som också verkade finnas på andra sidan Atlanten. Men framför allt går han igenom själva The Authoritarian Personality: hur studien byggdes upp av attitydundersökningar, psykologiska tester och djupintervjuer, hur analysen av det insamlade materialet gick till och vad författarna menar att de kommer fram till gällande en auktoritär personlighet. Ramsay tar också upp den kritik som allt sedan publiceringen riktats mot verket. Sist i artikeln introducerar han undersökningens berömda typologi och därmed också det kapitel ur boken av Theodor W. Adorno som följer som nästa artikel i det här tidskriftsnumret.

Publiceringshistorik: Artikeln är en sammanställning och lätt omarbetning av de delar i Anders Ramsays doktorsavhandling, Upplysningens självreflexion: Aspekter av Theodor W. Adornos kritiska teori (Sociologiska institutionen, Lunds universitet 2005), som berör The Authoritarian Personality.

(Publicerad 23 november 2023)

Förslag på källangivelse: Ramsay, Anders (2023) ”Den auktoritära personligheten”, i Den auktoritära personligheten. Det vita fältet IV, specialnummer av Arkiv. Tidskrift för samhällsanalys, nr 16, s. 25–46. https://doi.org/10.13068/2000-6217.16.1


Nyckelord


Frankfurtskolan; kritisk teori; antisemitism; fördomar; attitydundersökning; auktoritära attityder; fascism

Fulltext: PDFArkiv. Tidskrift för samhällsanalys | DOI: https://doi.org/10.13068/2000-6217 (beständig länk)

ISSN: 2000-6217 (elektronisk resurs) | ISSN: 2000-6225 (tryck)

Ansvarig utgivare och chefredaktör: Sven Hort | Kontaktuppgifter

Tidskriften Arkiv använder en upphovsrättslicens från Creative Commons: Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 3.0 Unported (CC BY-NC-ND 3.0).

Den här webbplatsen använder kakor (cookies) och statistikverktyget Google Analytics. Genom att göra inställningar i webbläsaren kan du neka webbplatsen att lämna en webbkaka och göra dig anonym för Google. Det kan innebära att vissa tjänster inte fungerar. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om våra dataskyddsriktlinjer.

 

Logga in