Tendens till personlighet. Adornos anmärkningar för samtiden

Erik Hansson

Sammanfattning


I ett fram till nyligen opublicerat förord till The Authoritarian Personality förklarar Theodor W. Adorno postumt att den sanna vetenskapliga förklaringen till fördomars natur vore att ta reda på hur objektiva ekonomiska lagar förmedlas genom individens omedvetna sammansättning i ideologins domän. I sin artikel utarbetar Erik Hansson en samhällsteori som avser att följa denna uppmaning. I Adornos och freudomarxismens efterföljd tar teorin fasta på Marx politisk-ekonomiska teori och Freuds subjektsteori för att bättre kunna erhålla förklaringar till samtida rasistiska och auktoritära fördomars natur. Teorin kompletterar Adornos standardiseringsteori med en teori om kapitalismens simultana tendens till differentiering jämte iakttagelsen om världsekonomins produktivitetsminskning. Genom Slavoj Žižeks lacanianska läsning av subjektets psyke – som liknar Adornos men har en terminologi mer i samklang med samtida teoribildningar – erbjuder texten framtida studier inspirerade av The Authoritarian Personality ett begrepp om ”Njutning” som förankrar individnivån med samhällsnivån. Likväl kvarstår problemet att studera den tidsrumsliga variationen för de konkreta betingelserna för aktiverandet av tendensen till auktoritära personligheter.

Publiceringshistorik: Originalpublicering.

(Publicerad 23 november 2023)

Förslag på källangivelse: Hansson, Erik (2023) ”Tendens till personlighet. Adornos anmärkningar för samtiden”, i Den auktoritära personligheten. Det vita fältet IV, specialnummer av Arkiv. Tidskrift för samhällsanalys, nr 16, s. 263–306. https://doi.org/10.13068/2000-6217.16.7


Nyckelord


kritisk teori; freudomarxism; psykoanalys; ideologi; identitet; fördomar; auktoritära attityder; fascism

Fulltext: PDFArkiv. Tidskrift för samhällsanalys | DOI: https://doi.org/10.13068/2000-6217 (beständig länk)

ISSN: 2000-6217 (elektronisk resurs) | ISSN: 2000-6225 (tryck)

Ansvarig utgivare och chefredaktör: Sven Hort | Kontaktuppgifter

Tidskriften Arkiv använder en upphovsrättslicens från Creative Commons: Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 3.0 Unported (CC BY-NC-ND 3.0).

Den här webbplatsen använder kakor (cookies) och statistikverktyget Google Analytics. Genom att göra inställningar i webbläsaren kan du neka webbplatsen att lämna en webbkaka och göra dig anonym för Google. Det kan innebära att vissa tjänster inte fungerar. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om våra dataskyddsriktlinjer.

 

Logga in