Antisemitismforskning som akademiskt ämne och allmän uppgift

Wolfgang Benz

Sammanfattning


Utgångspunkten för Wolfgang Benz text är en summering av den forskning som under mer än tre decennier har bedrivits vid Zentrum für Antisemitismusforschung vid Berlins tekniska universitet. Forskningen var till en början mest inriktad på historiska och samtida studier av antisemitism men har under senare år kommit att undersöka rasism som riktar sig mot andra grupper än judar, som till exempel antiziganism eller islamofobi. Benz framhåller att centrumets forskningsparadigm, där en omfattande erfarenhet av empiriska undersökningar av rasism och diskriminering kombineras med en avancerad teoretisk ansats utifrån historiska och sociala förklaringsfaktorers betydelse, kan användas som såväl metodologisk som teoretisk inspirationskälla i andra typer av forskning om samtida rasism eller högerextremism.

Publiceringshistorik: Översättning av Benz publicerade avskedsföreläsning ”Antisemitismusforschung als akademisches Fach und öffentliche Aufgabe” från Jahrbuch für Antisemitismusforschung 19 (2010).

(Publicerad 16 september 2013)

Förslag på källangivelse: Benz, Wolfgang (2013) ”Antisemitismforskning som akademiskt ämne och allmän uppgift”, i Det vita fältet II. Samtida forskning om högerextremism, specialnummer av Arkiv. Tidskrift för samhällsanalys, nr 2, s. 167–183. DOI: http://dx.doi.org/10.13068/2000-6217.2.6


Nyckelord


fördomsforskning; xenofobi; rasism; antisemitism; antiziganism; islamofobi; fördomar som sociala mekanismer

Fulltext: PDF HTMLArkiv. Tidskrift för samhällsanalys | DOI: https://doi.org/10.13068/2000-6217 (beständig länk)

ISSN: 2000-6217 (elektronisk resurs) | ISSN: 2000-6225 (tryck)

Ansvarig utgivare och chefredaktör: Sven Hort | Kontaktuppgifter

Tidskriften Arkiv använder en upphovsrättslicens från Creative Commons: Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 3.0 Unported (CC BY-NC-ND 3.0).

Den här webbplatsen använder kakor (cookies) och statistikverktyget Google Analytics. Genom att göra inställningar i webbläsaren kan du neka webbplatsen att lämna en webbkaka och göra dig anonym för Google. Det kan innebära att vissa tjänster inte fungerar. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om våra dataskyddsriktlinjer.

 

Logga in