Anders Behring Breiviks politiska hemvist och motivbild. Sakkunnigrapport inför rättegången i Oslo, 4 juni 2012

Mattias Gardell

Sammanfattning


När Mattias Gardell kallades som sakkunnigt expertvittne till rättegången mot Anders Behring Breivik var uppdraget att blottlägga Breiviks politiska idévärld. Gardells granskning visar att Breivik primärt var influerad av tre tankeströmningar: antimuslimsk rasism (islamofobi), kulturkonservativ nationalism och antifeminism. Till detta hade Breivik fogat bärande element från vitmaktideologi, högerkristen teologi och tempelriddartraditionen, vilket inramades av ett romantiskt maskulint krigarideal. Gardell visar också att Breivik inte var ensam om sin politiska världsbild och att den kan identifieras som fascistisk. Han betonar att Breiviks spektakulära våld var en performativ handling som avsåg skapa vad den hänvisade till: ett heroiskt avantgarde av manliga korsriddare som skulle rena nationen från den inre fienden (kulturmarxister, multikulturalister, feminister) och besegra den yttre fienden (muslimer) som ett preludium i en nationell pånyttfödelse. Gardells sakkunnigrapport ingick i ett block om sex experter som kallats in för att granska Breiviks politiska filosofi och fascismens idéhistoria, och fick stor betydelse för rättens bedömning. Den 24 augusti 2012 förklarades Breivik juridiskt ansvarig för sina handlingar och dömdes till lagens strängaste straff.

Publiceringshistorik: Gardells sakkunnigrapport vid Breivikrättegången i Oslo den 4 juni 2012 med nyskrivet för- och efterord av författaren.

(Publicerad 16 september 2013)

Förslag på källangivelse: Gardell, Mattias (2013) ”Anders Behring Breiviks politiska hemvist och motivbild. Sakkunnigrapport inför rättegången i Oslo, 4 juni 2012”, i Det vita fältet II. Samtida forskning om högerextremism, specialnummer av Arkiv. Tidskrift för samhällsanalys, nr 2, s. 185–215. DOI: http://dx.doi.org/10.13068/2000-6217.2.7


Nyckelord


Anders Behring Breivik; fascism; ledarlöst motstånd; kontrajihadister; islamofobi; kulturkonservatism; antifeminism; vitmaktideologi; högerkristen teologi

Fulltext: PDF HTMLArkiv. Tidskrift för samhällsanalys | DOI: https://doi.org/10.13068/2000-6217 (beständig länk)

ISSN: 2000-6217 (elektronisk resurs) | ISSN: 2000-6225 (tryck)

Ansvarig utgivare och chefredaktör: Sven Hort | Kontaktuppgifter

Tidskriften Arkiv använder en upphovsrättslicens från Creative Commons: Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 3.0 Unported (CC BY-NC-ND 3.0).

Den här webbplatsen använder kakor (cookies) och statistikverktyget Google Analytics. Genom att göra inställningar i webbläsaren kan du neka webbplatsen att lämna en webbkaka och göra dig anonym för Google. Det kan innebära att vissa tjänster inte fungerar. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om våra dataskyddsriktlinjer.

 

Logga in