Förord

Mats Deland, Paul Fuehrer, Fredrik Hertzberg

Sammanfattning


Det här specialnumret av tidskriften Arkiv utgör den andra volymen i en serie, Det vita fältet, som samlar svensk och internationell forskning om högerextremism. De senaste åren har präglats av nazistiska och islamofobiska terrordåd i Norge, Sverige, Tyskland och Italien, samtidigt som stöveltrampet och hatet åter gör sig gällande mot romer och judar i Ungern och på Balkan och näthatet exploderat i tidningarnas kommentarsfält. Men den högerextrema offensiven bromsas av antirasistisk mobilisering, interna konflikter och havererade alliansförsök. Denna volym för samman ny forskning om Sverigedemokraterna och högerextremism på internet, med bidrag från Emma Arneback, Carl Dahlström och Peter Esaiasson, Anders Hellström, Ov Cristian Norocel och Ralf Wiederer, och innehåller även dokument som Mattias Gardells vittnesmål vid rättegången mot Anders Behring Breivik och den legendariske tyske professorn Wolfgang Benz avskedsföreläsning och argumentation för tvärvetenskaplig fördomsforskning.

Publiceringshistorik: Originalpublicering.

(Publicerad 16 september 2013)

Förslag på källangivelse: Deland, Mats, Paul Fuehrer & Fredrik Hertzberg (2013) ”Förord”, i Det vita fältet II. Samtida forskning om högerextremism, specialnummer av Arkiv. Tidskrift för samhällsanalys, nr 2, s. 7–14. DOI: http://dx.doi.org/10.13068/2000-6217.2.F

 


Nyckelord


högerextremism; Sverigedemokraterna; islamofobi; antisemitism; internet

Fulltext: PDF HTML



Arkiv. Tidskrift för samhällsanalys | DOI: https://doi.org/10.13068/2000-6217 (beständig länk)

ISSN: 2000-6217 (elektronisk resurs) | ISSN: 2000-6225 (tryck)

Ansvarig utgivare och chefredaktör: Sven Hort | Kontaktuppgifter

Tidskriften Arkiv använder en upphovsrättslicens från Creative Commons: Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 3.0 Unported (CC BY-NC-ND 3.0).

Den här webbplatsen använder kakor (cookies) och statistikverktyget Google Analytics. Genom att göra inställningar i webbläsaren kan du neka webbplatsen att lämna en webbkaka och göra dig anonym för Google. Det kan innebära att vissa tjänster inte fungerar. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om våra dataskyddsriktlinjer.

 

Logga in