”De tyckte att de var finare”. En adressatstudie om föräldrastöd för småbarnsföräldrar i Tyskland

Sylwia Koziel

Sammanfattning


Sylwia Koziels artikel ger en bakgrund till det föräldrastöd som erbjuds småbarnsföräldrar i Tyskland och presenterar resultat från en så kallad adressatstudie. Både socialt utsatta föräldrars erfarenheter av föräldra–barn-grupper och nyblivna föräldrars livssituation (här med fokus på sociala nätverk) har undersökts genom intervjuer. Analysen mynnar ut i empiriskt grundade typologier och i formuleringen av specifika lärande- och bildningsteman som är kopplade till föräldrarnas livssituation och som kan vara relevanta för utvecklingen av föräldrastödsverksamhet. Resultaten visar bland annat att den traditionella kärnfamiljen tjänade som normalitetsideal och försvårade eller omöjliggjorde deltagande för de som tyckte sig avvika från normen, samt att socialt utsatta föräldrar använde föräldrastöd för att kompensera för resursbrister. Vidare visar resultaten att sociala nätverk kan upplevas som en belastning och att lärande- och bildningstemana då handlar om att kunna avgränsa sig eller att etablera några få men stödjande relationer.

Publiceringshistorik: Originalpublicering.

(Publicerad 18 november 2015)

Förslag på källangivelse: Koziel, Sylwia (2015) "'De tyckte att de var finare'. En adressatstudie om föräldrastöd för småbarnsföräldrar i Tyskland", i Arkiv. Tidskrift för samhällsanalys, nr 4, s. 99–120. DOI: http://dx.doi.org/10.13068/2000-6217.4.3


Nyckelord


föräldrastöd; föräldraskap; socialt utsatta föräldrar; brukarforskning; bildning; socialt arbete; Tyskland

Fulltext: PDF



Arkiv. Tidskrift för samhällsanalys | DOI: https://doi.org/10.13068/2000-6217 (beständig länk)

ISSN: 2000-6217 (elektronisk resurs) | ISSN: 2000-6225 (tryck)

Ansvarig utgivare och chefredaktör: Sven Hort | Kontaktuppgifter

Tidskriften Arkiv använder en upphovsrättslicens från Creative Commons: Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 3.0 Unported (CC BY-NC-ND 3.0).

Den här webbplatsen använder kakor (cookies) och statistikverktyget Google Analytics. Genom att göra inställningar i webbläsaren kan du neka webbplatsen att lämna en webbkaka och göra dig anonym för Google. Det kan innebära att vissa tjänster inte fungerar. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om våra dataskyddsriktlinjer.

 

Logga in