Tre decennier av populistiska radikalhögerpartier i Västeuropa

Cas Mudde

Sammanfattning


Den populistiska radikalhögern är den mest framgångsrika partifamiljen i Västeuropa under efterkrigstiden. Från forskarhåll och i medierna har det länge varnats för det ökande inflytandet från de populistiska radikalhögerpartierna, vad man kallar en högervridning av den europeiska politiken, men det finns få tydliga empiriska belägg för utvecklingen. Cas Muddes artikel ger en övergripande analys av den populistiska radikalhögerns påstådda inflytande på folket, partierna, politiken och styrelseformerna i Västeuropa. Hans slutsatser kan beskrivas som lugnande. Partiernas påverkan är i stort sett begränsad till frågor om invandring och integration, och även i detta sammanhang bör de snarare ses som katalysatorer än initiativtagare. Trots en begränsad inverkan finns det fortfarande skäl att tro att populistiska radikalhögerpartier skulle kunna få mer inflytande inom en snar framtid. Men även om partierna osannolikt nog skulle lyckas bli stora aktörer i västeuropeisk politik, förefaller det inte troligt att detta skulle leda till en genomgripande förändring av det politiska systemet. Den populistiska radikalhögern är, menar Mudde, inte en normal patologi inom den europeiska demokratin, utan relation till dess grundläggande värderingar, utan snarare en patologisk normalitet, som strävar efter att radikalisera mainstreamvärderingar.

Publiceringshistorik: Översättning av artikeln ”Three decades of populist radical right parties in Western Europe: So what?” från European Journal of Political Research, volym 52, nr 1 2013 (DOI: http://dx.doi.org/10.1111/j.1475-6765.2012.02065.x).

(Publicerad 18 april 2016)

Förslag på källangivelse: Mudde, Cas (2016) ”Tre decennier av populistiska radikalhögerpartier i Västeuropa”, i Det vita fältet III. Samtida forskning om högerextremism, specialnummer av Arkiv. Tidskrift för samhällsanalys, nr 5, s. 67–91. DOI: http://dx.doi.org/10.13068/2000-6217.5.3


Nyckelord


radikal höger; populism; politiska partier; invandring; Västeuropa; kris

Fulltext: PDFArkiv. Tidskrift för samhällsanalys | DOI: https://doi.org/10.13068/2000-6217 (beständig länk)

ISSN: 2000-6217 (elektronisk resurs) | ISSN: 2000-6225 (tryck)

Ansvarig utgivare och chefredaktör: Sven Hort | Kontaktuppgifter

Tidskriften Arkiv använder en upphovsrättslicens från Creative Commons: Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 3.0 Unported (CC BY-NC-ND 3.0).

Den här webbplatsen använder kakor (cookies) och statistikverktyget Google Analytics. Genom att göra inställningar i webbläsaren kan du neka webbplatsen att lämna en webbkaka och göra dig anonym för Google. Det kan innebära att vissa tjänster inte fungerar. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om våra dataskyddsriktlinjer.

 

Logga in