Min förste magister i kritiskt tänkande

Olle Svenning

Sammanfattning


Olle Svenning lärde känna Göran Therborn i Lund som jämnårig radikal student på 1960-talet och skildrar i sin artikel Therborns spänningsfyllda förhållande till den svenska socialdemokratin. Från den unge Therborns korta tid som medlem i Lunds socialdemokratiska studentklubb och utgivningen av den av honom i huvudsak författade boken En ny vänster (1966), över Therborns och den ”nya vänsterns” uppgående i C.H. Hermanssons reformerade vänsterparti, till den etablerade akademikern Therborns senaste analyser i backspegeln av ”socialdemokratins århundrade” och det nya seklets politiska uppgifter i Ojämlikhet dödar (2016). Svenning ser det som hoppingivande att Therborn allt oftare bjuds in till socialdemokratiska organisationer för att presentera sina teorier.

Publiceringshistorik: Originalpublicering.

(Publicerad 7 oktober 2016)

Förslag på källangivelse: Svenning, Olle (2016) ”Min förste magister i kritiskt tänkande”, i Arkiv. Tidskrift för samhällsanalys, nr 6, s. 91–107. DOI: http://dx.doi.org/10.13068/2000-6217.6.5


Nyckelord


Göran Therborn; socialdemokrati; En ny vänster; den ”nya vänstern”; Ojämlikhet dödar

Fulltext: PDF



Arkiv. Tidskrift för samhällsanalys | DOI: https://doi.org/10.13068/2000-6217 (beständig länk)

ISSN: 2000-6217 (elektronisk resurs) | ISSN: 2000-6225 (tryck)

Ansvarig utgivare och chefredaktör: Sven Hort | Kontaktuppgifter

Tidskriften Arkiv använder en upphovsrättslicens från Creative Commons: Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 3.0 Unported (CC BY-NC-ND 3.0).

Den här webbplatsen använder kakor (cookies) och statistikverktyget Google Analytics. Genom att göra inställningar i webbläsaren kan du neka webbplatsen att lämna en webbkaka och göra dig anonym för Google. Det kan innebära att vissa tjänster inte fungerar. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om våra dataskyddsriktlinjer.

 

Logga in