Bolotnajarörelsen: politisk kultur, identitet och mobilisering

Aleksej Sachnin

Sammanfattning


I december 2011 drogs världens uppmärksamhet mot ett parlamentsval i Ryssland som kantades av omfattande anklagelser om valfusk och genererade en protestvåg som vi inte sett i landet sedan 1990-talet. Konsekvenserna av ”rörelsen för rättvisa val” (också kallad Bolotnajarörelsen och snörevolutionen) blev djupgående för det ryska samhället trots att protesterna 2011–2012 inte ledde till den eftersträvade demokratiseringen av det politiska systemet. Aleksej Sachnins artikel utforskar formerna för och mekanismerna bakom massmobiliseringen runt Bolotnajarörelsen, dess sociala bas och kollektiva identitet. Sachnin visar att oppositionella eliter såväl som eliter lojala med makten gjorde försök att integrera rörelsen i sin populistiska agenda. Samtidigt demonstrerade rörelsen en enorm potential för gräsrotsaktivism med dess horisontella organisationsstrukturer och orientering mot målinriktade (och ofta pragmatiska) aktivitetsformer. Rörelsens mångfald gav utrymme för framväxten av olika former av kollektiva identiteter vilket till slut blev dess avgörande svaghet.

Publiceringshistorik: Originalpublicering.

(Publicerad 8 februari 2017)

Förslag på källangivelse: Sachnin, Aleksej (2017) ”Bolotnajarörelsen: politisk kultur, identitet och mobilisering”, i Från perestrojka till Bolotnaja. Utvecklingen av ett ryskt civilsamhälle, specialnummer av Arkiv. Tidskrift för samhällsanalys, nr 7, s. 93–127. DOI: https://doi.org/10.13068/2000-6217.7.3


Nyckelord


Ryssland; rörelsen för rättvisa val; Bolotnajarörelsen; snörevolutionen; social mobilisering; politisk kultur; kollektiv identitet; kollektiv handling

Fulltext: PDFArkiv. Tidskrift för samhällsanalys | DOI: https://doi.org/10.13068/2000-6217 (beständig länk)

ISSN: 2000-6217 (elektronisk resurs) | ISSN: 2000-6225 (tryck)

Ansvarig utgivare och chefredaktör: Sven Hort | Kontaktuppgifter

Tidskriften Arkiv använder en upphovsrättslicens från Creative Commons: Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 3.0 Unported (CC BY-NC-ND 3.0).

Den här webbplatsen använder kakor (cookies) och statistikverktyget Google Analytics. Genom att göra inställningar i webbläsaren kan du neka webbplatsen att lämna en webbkaka och göra dig anonym för Google. Det kan innebära att vissa tjänster inte fungerar. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om våra dataskyddsriktlinjer.

 

Logga in