Vad blev kvar av Bolotnajatorget? En nystart för den lokala aktivismen i Ryssland

Oleg Žuravlev (Zhuravlev)

Sammanfattning


Vad kunde deltagarna i Bolotnajarörelsen, som blivit medvetna om sin potential som aktiva medborgare under protesterna, göra för att bevara känslan av solidaritet och verka för demokratiskt deltagande efter att rörelsen misslyckats med att initiera institutionell förändring i Ryssland? Oleg Žuravlevs artikel undersöker de förändringar det ryska civila samhället genomgick efter kraftsamlingen 2011–2012, med fokus på lokal aktivism. Žuravlev argumenterar för att Bolotnajarörelsen skapade nya politiska kollektiva handlingar som förstår lokalsamhällena som ett samhälle i miniatyr i stället för en arena för lokala problem och bekymmer. Medan ett av Bolotnajarörelsens största misslyckande var oförmågan att artikulera specifika socioekonomiska och politiska krav, behandlar aktivistgrupperna efter Bolotnaja lokala utmaningar som långsiktiga politiska projekt, vilket gör dem mer mångskiftande, effektiva och motståndskraftiga.

Publiceringshistorik: Originalpublicering.

(Publicerad 8 februari 2017)

Förslag på källangivelse: Žuravlev, Oleg (2017) ”Vad blev kvar av Bolotnajatorget? En nystart för den lokala aktivismen i Ryssland”, i Från perestrojka till Bolotnaja. Utvecklingen av ett ryskt civilsamhälle, specialnummer av Arkiv. Tidskrift för samhällsanalys, nr 7, s. 129–164. DOI: https://doi.org/10.13068/2000-6217.7.4


Nyckelord


Ryssland; rörelsen för rättvisa val; Bolotnajarörelsen; social mobilisering; lokal aktivism; kollektiv handling; apolitisk kultur; politisering

Fulltext: PDF



Arkiv. Tidskrift för samhällsanalys | DOI: https://doi.org/10.13068/2000-6217 (beständig länk)

ISSN: 2000-6217 (elektronisk resurs) | ISSN: 2000-6225 (tryck)

Ansvarig utgivare och chefredaktör: Sven Hort | Kontaktuppgifter

Tidskriften Arkiv använder en upphovsrättslicens från Creative Commons: Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 3.0 Unported (CC BY-NC-ND 3.0).

Den här webbplatsen använder kakor (cookies) och statistikverktyget Google Analytics. Genom att göra inställningar i webbläsaren kan du neka webbplatsen att lämna en webbkaka och göra dig anonym för Google. Det kan innebära att vissa tjänster inte fungerar. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om våra dataskyddsriktlinjer.

 

Logga in