Inledning

Zhanna Kravchenko

Sammanfattning


Det här temanumret syftar till att erbjuda svenska läsare en överblick över såväl de avgörande ögonblicken i utvecklingen av social mobilisering i Ryssland som mindre dramatiska yttringar av kollektiv handling under de senaste 30 åren. Aleksandr Šubin ger en detaljerad historisk skildring av den sensovjetiska mobiliseringen av demokratiska informella organisationer och initiativ, kallade neformaly, och deras bidrag till etableringen av det civila samhället i Ryssland. Carine Clément avslöjar de utmaningar som den ryska arbetarrörelsen stod inför under 1990- och 2000-talet, speciellt utmaningarna mot att bygga solidaritet och politisk medvetenhet. Aleksej Sachnin identifierar de grundläggande dragen i den rådande politiska kulturen som belystes i samband med massprotesterna mot Putinregimen under den så kallade Bolotnajarörelsen 2011–2012. Oleg Žuravlev spårar hur den lokala aktivismen förändrats sedan dess. Artiklarna demonstrerar hur historiska mönster i interaktionen mellan det civila samhället, staten och marknaden format förutsättningarna för samhällsaktivism i Ryssland i dag. Författarna diskuterar vilken roll ekonomisk ojämlikhet och representation spelar för social mobilisering, farorna med att eliter koopterar det civila samhället, och möjligheten för gräsrotspragmatism att bevara medborgerliga demokratiska praktiker.

Publiceringshistorik: Originalpublicering.

(Publicerad 8 februari 2017)

Förslag på källangivelse: Kravchenko, Zhanna (2017) ”Inledning”, i Från perestrojka till Bolotnaja. Utvecklingen av ett ryskt civilsamhälle, specialnummer av Arkiv. Tidskrift för samhällsanalys, nr 7, s. 7–26. DOI: https://doi.org/10.13068/2000-6217.7.F


Nyckelord


Ryssland; civilsamhälle; social mobilisering; kollektiv handling; perestrojka; arbetarrörelse; Bolotnajarörelsen; lokal aktivism; gräsrotsmobilisering

Fulltext: PDFArkiv. Tidskrift för samhällsanalys | DOI: https://doi.org/10.13068/2000-6217 (beständig länk)

ISSN: 2000-6217 (elektronisk resurs) | ISSN: 2000-6225 (tryck)

Ansvarig utgivare och chefredaktör: Sven Hort | Kontaktuppgifter

Tidskriften Arkiv använder en upphovsrättslicens från Creative Commons: Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 3.0 Unported (CC BY-NC-ND 3.0).

Den här webbplatsen använder kakor (cookies) och statistikverktyget Google Analytics. Genom att göra inställningar i webbläsaren kan du neka webbplatsen att lämna en webbkaka och göra dig anonym för Google. Det kan innebära att vissa tjänster inte fungerar. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om våra dataskyddsriktlinjer.

 

Logga in