Stå upp för orten. Ungdomar, utanförskap och förortsdrömmar

Magnus Dahlstedt, James Frempong

Sammanfattning


Magnus Dahlstedt och James Frempongs artikel handlar om ungdomar i ”Orten”, ett förortsområde som under de senaste åren varit föremål för omfattande negativ uppmärksamhet i offentlig debatt. Med utgångspunkt i en diskurspsykologisk ansats är syftet att analysera ungdomarnas tolkningar av sin tillvaro och sitt identitetsskapande i Orten, i relation till det omgivande samhällets förväntningar och tolkningar – om dem och om Orten. Analysen visar att ungdomarnas berättelser om tillvaron i Orten här och nu tar form som en kontrastverkan till omgivningens dominerande berättelser om ”förorten”. Orten framträder som en plats där ungdomarna känner sig hemmahörande. I berättelserna om framtiden är det huvudsakligen individuella scenarier riktade mot Orten som framträder, medan scenarier som bygger på kollektiv handling riktade mot världen utanför lyser med sin frånvaro. Sensmoralen som framträder är att förändring förutsätter att Ortens ungdomar tar eget ansvar och står upp för sig själva.

Publiceringshistorik: Originalpublicering.

(Publicerad 28 maj 2018)

Förslag på källangivelse: Dahlstedt, Magnus & James Frempong (2018) ”Stå upp för orten. Ungdomar, utanförskap och förortsdrömmar”, i Platskamp, specialnummer av Arkiv. Tidskrift för samhällsanalys, nr 9, s. 27–51. DOI: https://doi.org/10.13068/2000-6217.9.1


Nyckelord


exkludering; stigmatisering; ungdomar; förorten; tolkningsrepertoar; diskurs

Fulltext: PDFArkiv. Tidskrift för samhällsanalys | DOI: https://doi.org/10.13068/2000-6217 (beständig länk)

ISSN: 2000-6217 (elektronisk resurs) | ISSN: 2000-6225 (tryck)

Ansvarig utgivare och chefredaktör: Sven Hort | Kontaktuppgifter

Tidskriften Arkiv använder en upphovsrättslicens från Creative Commons: Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 3.0 Unported (CC BY-NC-ND 3.0).

Den här webbplatsen använder kakor (cookies) och statistikverktyget Google Analytics. Genom att göra inställningar i webbläsaren kan du neka webbplatsen att lämna en webbkaka och göra dig anonym för Google. Det kan innebära att vissa tjänster inte fungerar. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om våra dataskyddsriktlinjer.

 

Logga in