Varför vi älskar att hata Sverigedemokraterna

Anders Hellström

Sammanfattning


Anders Hellström undersöker i sin artikel Sverigedemokraternas (SD) roll i svensk politik. Huvudargumentet är att vi älskar att hata SD och att vi genom vårt gemensamma avståndstagande uttrycker gemenskap och samhörighet. Enligt denna logik har SD inte bara fel åsikter; de representerar också onda typer. Hellström menar att vi för att förstå SD:s utanförskapsposition i svensk politik måste beakta politisk kommunikation som någonting utöver rationella intressen eller skapande av kompromisser. Politik handlar också om förlösande av känslor, om att formulera visioner och agera ut sina passioner för eller mot ett specifikt politiskt projekt. Studien utgår ifrån SD:s politiska riktlinjer inför valet 2010 och den offentliga debatten om partiet, uttryckt i den löpande medierapporteringen. Teoretiskt anknyter Hellström till den akademiska diskussionen om vilka begrepp, exempelvis ”nationalism” och ”populism”, som används för att klassificera den typ av parti som SD utgör. Texten kryddas av löpande referenser till den dagsaktuella politiska debatten.

Publiceringshistorik: Originalpublicering.

(Publicerad 16 september 2013)

Förslag på källangivelse: Hellström, Anders (2013) ”Varför vi älskar att hata Sverigedemokraterna”, i Det vita fältet II. Samtida forskning om högerextremism, specialnummer av Arkiv. Tidskrift för samhällsanalys, nr 2, s. 69–99. DOI: http://dx.doi.org/10.13068/2000-6217.2.3


Nyckelord


Sverigedemokraterna; svenskhet; Sverige; nationalism; populism; politik; offentlig debatt

Fulltext: PDF HTMLArkiv. Tidskrift för samhällsanalys | DOI: https://doi.org/10.13068/2000-6217 (beständig länk)

ISSN: 2000-6217 (elektronisk resurs) | ISSN: 2000-6225 (tryck)

Ansvarig utgivare och chefredaktör: Sven Hort | Kontaktuppgifter

Tidskriften Arkiv använder en upphovsrättslicens från Creative Commons: Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 3.0 Unported (CC BY-NC-ND 3.0).

Den här webbplatsen använder kakor (cookies) och statistikverktyget Google Analytics. Genom att göra inställningar i webbläsaren kan du neka webbplatsen att lämna en webbkaka och göra dig anonym för Google. Det kan innebära att vissa tjänster inte fungerar. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om våra dataskyddsriktlinjer.

 

Logga in