Ignorerade band. Politik och ofullständiga ontologier i forskning om Sverigedemokraterna

Benjamin R. Teitelbaum

Sammanfattning


I sin artikel ifrågasätter Benjamin R. Teitelbaum det rådande paradigmet inom forskningen om Sverigedemokraterna. Han hävdar att politiska agendor leder akademiska och journalistiska kommentatorer till att använda en begränsande definition av partiet i sina analyser. Medan Sverigedemokraterna utgör en komplex politisk, ideologisk, social och kulturell rörelse så behandlas partimedlemmarna ofta av forskare enbart som politiska och ideologiska aktörer. Teitelbaum förtydligar sin ståndpunkt genom att granska ett återkommande tema i forskningen om partiet, nämligen huruvida Sverigedemokraterna kan kopplas till rasideologiska och högerextrema krafter i det svenska samhället. Han visar att medan de ideologiska sambanden mellan partiet och andra radikala nationalistiska krafter är svaga, så är de sociokulturella sambanden starka. Teitelbaum hävdar slutligen att dessa kopplingar förbises på grund av att de är mindre relevanta för dem som vill utmana partiet politiskt. Artikeln uppmanar till ett paradigmskifte inom forskningen, där Sverigedemokraterna börjar studeras som det mångfacetterade fenomen partiet är.

Publiceringshistorik: Originalpublicering.

(Publicerad 18 april 2016)

Förslag på källangivelse: Teitelbaum, Benjamin R. (2016) ”Ignorerade band. Politik och ofullständiga ontologier i forskning om Sverigedemokraterna”, i Det vita fältet III. Samtida forskning om högerextremism, specialnummer av Arkiv. Tidskrift för samhällsanalys, nr 5, s. 93–110. DOI: http://dx.doi.org/10.13068/2000-6217.5.4


Nyckelord


högerpopulism; extremism; etnografi; Sverigedemokraterna; forskningsetik; politisk kultur

Fulltext: PDFArkiv. Tidskrift för samhällsanalys | DOI: https://doi.org/10.13068/2000-6217 (beständig länk)

ISSN: 2000-6217 (elektronisk resurs) | ISSN: 2000-6225 (tryck)

Ansvarig utgivare och chefredaktör: Sven Hort | Kontaktuppgifter

Tidskriften Arkiv använder en upphovsrättslicens från Creative Commons: Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 3.0 Unported (CC BY-NC-ND 3.0).

Den här webbplatsen använder kakor (cookies) och statistikverktyget Google Analytics. Genom att göra inställningar i webbläsaren kan du neka webbplatsen att lämna en webbkaka och göra dig anonym för Google. Det kan innebära att vissa tjänster inte fungerar. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om våra dataskyddsriktlinjer.

 

Logga in