Högerextrem vardagsterrorism i Tyskland. Exemplet Ballstädt

Tine Hutzel, Daniel Köhler

Sammanfattning


Byn Ballstädt med 700 själar ligger i hjärtat av Thüringen mellan Erfurt, Gotha och Crawinkel. Där finns ett kyrkvigningssällskap, en frivillig brandkår, en hembygdsförening, en årlig gemensam vårstädning. Fridfull, nästan sömnig, välordnad, traditionell – denna lilla ort mitt i Tyskland, så genomsnittlig och oansenlig som just tyska byar kan vara, är skådeplatsen för det exempel på vad som kallats ”terrorism inom ungdomars motkultur” (youth counterculture terrorism) som Tine Hutzel och Daniel Köhlers artikel handlar om. I februari 2014 överföll femton nynazister gästerna vid en fest i byn. Det brutala överfallet var välorganiserat och visar tydligt hur högerextrema grupper i Tyskland medvetet försöker ta kontroll över små bysamhällen. Förövarna i Ballstädt var också del av ett omfattande internationellt nätverk, som innefattade terrorgrupper som Objekt 21 i Österrike och kretsen runt den tyska terrorgruppen Nationalsozialistischer Untergrund (NSU). Men fallet Ballstädt är inte bara ett paradexempel på den högerextrema vardagsterrorismen i Tyskland, utan också på de svårigheter som det civila samhället och de statliga institutionerna har med att hantera den.

Publiceringshistorik: Översättning av artikeln ”Rechter Alltagsterrorismus in Deutschland. Das Beispiel Ballstädt” från Journal Exit-Deutschland. Zeitschrift für Deradikalisierung und demokratische Kultur, nr 2 2014 (http://journals.sfu.ca/jed/index.php/jex/article/view/81).

(Publicerad 18 april 2016)

Förslag på källangivelse: Hutzel, Tine & Daniel Köhler (2016) ”Högerextrem vardagsterrorism i Tyskland. Exemplet Ballstädt”, i Det vita fältet III. Samtida forskning om högerextremism, specialnummer av Arkiv. Tidskrift för samhällsanalys, nr 5, s. 141–155. DOI: http://dx.doi.org/10.13068/2000-6217.5.6


Nyckelord


högerextrem terrorism; högerextremism; nynazism; vardagsterrorism; terrorism inom ungdomars motkultur (youth counterculture terrorism)

Fulltext: PDFArkiv. Tidskrift för samhällsanalys | DOI: https://doi.org/10.13068/2000-6217 (beständig länk)

ISSN: 2000-6217 (elektronisk resurs) | ISSN: 2000-6225 (tryck)

Ansvarig utgivare och chefredaktör: Sven Hort | Kontaktuppgifter

Tidskriften Arkiv använder en upphovsrättslicens från Creative Commons: Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 3.0 Unported (CC BY-NC-ND 3.0).

Den här webbplatsen använder kakor (cookies) och statistikverktyget Google Analytics. Genom att göra inställningar i webbläsaren kan du neka webbplatsen att lämna en webbkaka och göra dig anonym för Google. Det kan innebära att vissa tjänster inte fungerar. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om våra dataskyddsriktlinjer.

 

Logga in