På spaning efter den tid som kommer

Mats Svegfors

Sammanfattning


Mats Svegfors, publicist och ämbetsman hemmahörande i motsatt politiska läger från Göran Therborn, analyserar i sin artikel i denna ”festskriftsavdelning” den politiska och sociala situationen i Sverige i dag och de utvecklingslinjer som leder in i framtiden. Med utgångspunkt i den egna långa erfarenheten av statligt utredningsarbete, bland annat i den statliga Ansvarskommittén där Svegfors var ordförande, och i dialog med Therborns senare verk (bl.a. artiklarna om det tjugoförsta århundradets klasser och massor i Arkiv nr 3 2014) skärskådas förutsättningarna för framtidens välfärdsstat. Svegfors tar fasta på Therborns fråga om medelklassen kommer ställa sig med oligarkin mot de fattiga eller med folket mot oligarkin och menar att medelklassens egenintresse klart borde tala för ett förnyat engagemang för den skattefinansierade välfärden.

Publiceringshistorik: Originalpublicering.

(Publicerad 7 oktober 2016)

Förslag på källangivelse: Svegfors, Mats (2016) ”På spaning efter den tid som kommer”, i Arkiv. Tidskrift för samhällsanalys, nr 6, s. 73–89. DOI: http://dx.doi.org/10.13068/2000-6217.6.4


Nyckelord


Göran Therborn; framtidsstudier; välfärdsstat; medelklass; politik

Fulltext: PDF



Arkiv. Tidskrift för samhällsanalys | DOI: https://doi.org/10.13068/2000-6217 (beständig länk)

ISSN: 2000-6217 (elektronisk resurs) | ISSN: 2000-6225 (tryck)

Ansvarig utgivare och chefredaktör: Sven Hort | Kontaktuppgifter

Tidskriften Arkiv använder en upphovsrättslicens från Creative Commons: Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 3.0 Unported (CC BY-NC-ND 3.0).

Den här webbplatsen använder kakor (cookies) och statistikverktyget Google Analytics. Genom att göra inställningar i webbläsaren kan du neka webbplatsen att lämna en webbkaka och göra dig anonym för Google. Det kan innebära att vissa tjänster inte fungerar. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om våra dataskyddsriktlinjer.

 

Logga in