Demonstrationer i Finland

Risto Alapuro

Sammanfattning


Fram till 1960-talet var arbetardemonstrationer och studentdemonstrationer de två betydande demonstrationstraditionerna i Finland. Risto Alapuro visar hur båda traditionerna i en europeisk jämförelse framstår som fredliga och disciplinerade, vilket kan förklaras av dominansen av sammanslutningar och deras handlingsformer i den finska repertoaren av kollektiva handlingar. Till och med studentdemonstrationerna på 1960-talet präglades av ordning. De viktigaste undantagen sammanföll med kriser mellan Finland och Ryssland eller Sovjetunionen: det stormiga året 1917 och åren närmast efter andra världskriget. Under dessa perioder ökade icke-socialisternas upplevelse av oordning genom den verkliga eller tillskrivna kopplingen av demonstrationer till den östra grannen, något som oundvikligen accentuerade spänningen mellan föreställningarna om ordning och oordning. Under de senaste årtiondena har traditionen blivit mer diversifierad, med inspiration från den västeuropeiska repertoaren, men dess ordnade karaktär har inte försvunnit.

Publiceringshistorik: Originalpublicering.

(Publicerad 8 december 2017)

Förslag på källangivelse: Alapuro, Risto (2017) ”Demonstrationer i Finland”, i Arkiv. Tidskrift för samhällsanalys, nr 8, s. 87–112. DOI: https://doi.org/10.13068/2000-6217.8.4


Nyckelord


demonstrationer; sociala rörelser; kollektiv handling; arbetarrörelse; studenter; Finland; Ryssland

Fulltext: PDFArkiv. Tidskrift för samhällsanalys | DOI: https://doi.org/10.13068/2000-6217 (beständig länk)

ISSN: 2000-6217 (elektronisk resurs) | ISSN: 2000-6225 (tryck)

Ansvarig utgivare och chefredaktör: Sven Hort | Kontaktuppgifter

Tidskriften Arkiv använder en upphovsrättslicens från Creative Commons: Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 3.0 Unported (CC BY-NC-ND 3.0).

Den här webbplatsen använder kakor (cookies) och statistikverktyget Google Analytics. Genom att göra inställningar i webbläsaren kan du neka webbplatsen att lämna en webbkaka och göra dig anonym för Google. Det kan innebära att vissa tjänster inte fungerar. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om våra dataskyddsriktlinjer.

 

Logga in